droog-natte ecoduiker


droog-natte ecoduiker 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; biologie; neologisme; neologisme)

ecoduiker waarin water staat en een oeverstrook of smalle looprichels zijn aangebracht en die daardoor geschikt is als doorsteekplaats voor waterdieren en landdieren

Algemene voorbeelden


Onder de Nachtegaallaan ter hoogte van Dommelhoef wordt de duiker van de Lakerloop vervangen door een 22 meter lange rechthoekige droog-natte 'ecoduiker' om de Stadsdommel met het slotenstelsel van Villapark de Vogelbuurt te verbinden. Deze verbinding is met name van belang voor de salamanders, kikkers, padden en overige aan landgebonden waterdieren, zoals de waterspitsmuis.

http://www.knnv.nl/eindhoven/documenten/Syllabus_Stadsdommel_2008.pdf,

Een van de grootste knelpunten doet zich voor bij station Lunetten. Hier loopt de verbindingszone langs de Oud-Wulverbroekerwetering dood op het spoor. Het water verdwijnt hier ondergronds. Landdieren kunnen hier over korte afstand de spoordijk naar het oosten volgen, maar lopen vervolgens vast bij het spoorviaduct over de A27. Er zijn plannen in ontwikkeling voor de verbreding van het spoor en aanpassing van het station en voor aanpassing van het stationsplein. Deze ontwikkelingen zouden kunnen worden aangegrepen om middels het aanbrengen van een droog-natte ecoduiker Lunetten met het gebied ten noorden van het spoor te verbinden.

http://people.cs.uu.nl/henkp/lunetten/rap/rap1/LunRap07.htm

Etymologie


Aard herkomst inheems woord